Fisheries Industrial Technology Research and Development Division

 กองวิจัยและพัฒนาเทคโนโลยีอุตสาหกรรมสัตว์น้ำ


Fisheries Industrial Technology Research and Development Division 


ส่ง email แชร์ X ส่ง Line แชร์ Facebook
ฟังเสียงบรรยาย
ฟังเสียงบรรยาย

Fisheries Industrial Technology Research and Development Division

Background

Fisheries Industrial Technology Research and Development Division (FTDD) was initially established as a research and inspection laboratory in 1956 and further promoted as a division in 1975 to carry on research and development and extension work in fields of post-harvest technology and processing of fish and fishery products.

 

Objectives

• Research and development on

  - Post-harvest technology

  - Quality control and management system for fishery products

  - Utilization of fishery resources

• Promote Good Manufacturing Practices and other related standards to the private sector.

• Provide technological consultation in relation to post harvest and fish processing issues.

 

Roles and Responsibilities

General Administration Sub-Division 
• Administer general affairs.
• Manage the account and budget.

 

Research and Development for Extension Group
•   Gather general problems and needs of the traditional processors and private sectors in order to provide better technology.
•   Transfer fish processing technologies from research to private sectors.
•   Create a systematic data base in order to provide information and technical services in fish and fishery products.
•   Provide training courses on fish post-harvest and processing technology for local and international participants.
•   Provide advisory and consultation services to the industries on issues related to fishery technology.
 

Fish Handling Research and Development Group
•  Develop handling technology to prolong shelf-life of aquatic animals after harvesting.
•  Improve methods for fish handling on shore, transportation and distribution system to maintain freshness and good hygiene throughout the production chain.

 

Fisheries Product Research and Development Group
•  Improve technologies in fish processing by using biotechnology and innovative methods to add value of the products at minimum cost.
•  Create new products creation according to availability of raw materials and by- products from industry.
•  Utilize fish industrial by-product for human consumption and other applications.
 

Fish Packaging Research and Development Group
•  Conduct research and development on packaging types, forms and materials for fish and fishery products.
•  Develop environmental friendly packaging techniques and design in response to the need of the private sector.
 

Fish and Fishery Product Safety Research Group
•  Monitor and survey on quality of raw material and fishery products.
•  Conduct research on harmful bio-toxin, contaminants and other residues.
•  Risk assessment of safety and quality of fisheries establishments including fish landing site.

 

Fishery Products and Raw Materials Quality Inspection and Research Group
•   Conduct research and development on in-house method for analyses chemical, microbiological and physical properties to improve accuracy and efficiency of laboratory system to meet and maintain international standards.
•  Carry out all analytical and laboratory works of the Division.
•  Establish an information center regarding laboratory quality and method.

 

Fisheries Post-Harvest Engineering Group
•  Conduct research and development on mechanical equipment and methods on fish harvesting, landing, handling, processing and transportation.
•  Develop, design and construct equipment for small scale fish processing.

 

Address:
Fisheries Industrial Technology Research and Development Division
Department of Fisheries, Plodprasop Bldg., Kaset-Klang, Chatuchak, Bangkok 10900, Thailand
Tel: +66 2940 6130   Fax: +66 2940 6200  E-mail: ftdd@fisheries.go.th

 Tags

  •   Hits
  • การมีส่วนร่วมของเกษตรกรผู้เลี้ยงกุ้งทะเลและผู้ประกอบการแปรรูปกุ้ง การมีส่วนร่วมของเกษตรกรผู้เลี้ยงกุ้งทะเลและผู้ประกอบการแปรรูปกุ้ง  จำนวนผู้อ่าน 146  ร่วมแต่งกายด้วยเครื่องแบบข้าราชการ ลูกจ้างประจำ พนักงานราชการ ทุกวันจันทร์ ร่วมแต่งกายด้วยเครื่องแบบข้าราชการ ลูกจ้างประจำ พนักงานราชการ ทุกวันจันทร์  จำนวนผู้อ่าน 111 รายงานประจำปี กอส. รายงานประจำปี กอส.  จำนวนผู้อ่าน 111 การประชุมคณะกรรมการอำนวยการโครงการสร้างแรงจูงใจในการนำปลาหมอคางดำที่กำจัดออกไปใช้ประโยชน์โดยการหมักปลาร้า ครั้งที่ 1/2568 การประชุมคณะกรรมการอำนวยการโครงการสร้างแรงจูงใจในการนำปลาหมอคางดำที่กำจัดออกไปใช... จำนวนผู้อ่าน 108 การประชุมคณะอนุกรรมการส่งเสริมการแปรรูปสินค้าเกษตร ครั้งที่ 2/2568 การประชุมคณะอนุกรรมการส่งเสริมการแปรรูปสินค้าเกษตร ครั้งที่ 2/2568  จำนวนผู้อ่าน 108 เจตนารมณ์ไม่รับของขวัญและของกำนัลทุกชนิดจากการปฏิบัติหน้าที่ (์No Gift Policy) เจตนารมณ์ไม่รับของขวัญและของกำนัลทุกชนิดจากการปฏิบัติหน้าที่ (์No Gift Policy)  จำนวนผู้อ่าน 100 คู่มือการออกตราสัญลักษณ์ประมงธงเขียวสำหรับเจ้าหน้าที่ คู่มือการออกตราสัญลักษณ์ประมงธงเขียวสำหรับเจ้าหน้าที่  จำนวนผู้อ่าน 98 คู่มือการให้บริการการขอใช้ตราสัญลักษณ์ประมงธงเขียวสำหรับผู้รับบริการ คู่มือการให้บริการการขอใช้ตราสัญลักษณ์ประมงธงเขียวสำหรับผู้รับบริการ  จำนวนผู้อ่าน 95 การประชุมคณะกรรมการอำนวยการโครงการสร้างแรงจูงใจในการนำปลาหมอคางดำที่กำจัดออกไปใช้ประโยชน์โดยการหมักปลาร้า ครั้งที่ 2/2568 การประชุมคณะกรรมการอำนวยการโครงการสร้างแรงจูงใจในการนำปลาหมอคางดำที่กำจัดออกไปใช... จำนวนผู้อ่าน 86 งานพิธีประกาศใช้มาตรการบริหารจัดการทรัพยากรสัตว์น้ำในฤดูสัตว์น้ำมีไข่ วางไข่ เลี้ยงตัวอ่อน พื้นที่ทะเลฝั่งอันดามัน ประจำปี 2568 งานพิธีประกาศใช้มาตรการบริหารจัดการทรัพยากรสัตว์น้ำในฤดูสัตว์น้ำมีไข่ วางไข่ เลี... จำนวนผู้อ่าน 85 การประชุมข้าราชการกองวิจัยและพัฒนาเทคโนโลยีอุตสาหกรรมสัตว์น้ำ ครั้งที่ 1/2568 การประชุมข้าราชการกองวิจัยและพัฒนาเทคโนโลยีอุตสาหกรรมสัตว์น้ำ ครั้งที่ 1/2568  จำนวนผู้อ่าน 64 กอส. ภูมิใจและยินดีที่ได้มีส่วนร่วมในการสนับสนุนถ่ายทอดองค์ความรู้ เพื่อยกระดับผลิตภัณฑ์ชุมชน“ปลาส้มสนามแจง: รสชาติจากภูมิปัญญาสู่ธุรกิจสีเขียวเพื่อความยั่งยืนของชุมชน” กอส. ภูมิใจและยินดีที่ได้มีส่วนร่วมในการสนับสนุนถ่ายทอดองค์ความรู้ เพื่อยกระดับผ... จำนวนผู้อ่าน 49 “กุ้งเคยเซมเบ้” สตูลฮือฮา! เกษตรกรยุคใหม่พลิกโฉม “ของดีบ้านเรา” สู่ของฝากสุดหรู ตอบโจทย์คนรุ่นใหม่ “กุ้งเคยเซมเบ้” สตูลฮือฮา! เกษตรกรยุคใหม่พลิกโฉม “ของดีบ้านเรา” สู่ของฝากสุดหรู ... จำนวนผู้อ่าน 46 การเปิดโอกาสให้เกิดการมีส่วนร่วม การเปิดโอกาสให้เกิดการมีส่วนร่วม  จำนวนผู้อ่าน 44 กองวิจัยและพัฒนาเทคโนโลยีอุตสาหกรรมสัตว์น้ำร่วมสืบสานประเพณีไทย สรงน้ำพระ รดน้ำดำหัวขอพรผู้ใหญ่ กองวิจัยและพัฒนาเทคโนโลยีอุตสาหกรรมสัตว์น้ำร่วมสืบสานประเพณีไทย สรงน้ำพระ รดน้ำด... จำนวนผู้อ่าน 43


    สงวนลิขสิทธิ์ พ.ศ.2568 กองวิจัยและพัฒนาเทคโนโลยีอุตสาหกรรมสัตว์น้ำ

    รายละเอียด 50 ถนนพหลโยธิน แขวงลาดยาว เขตจตุจักร กรุงเทพฯ 10900  email  ftdd@fisheries.go.th  โทรศัพท์ 02 940 6130-45  FAX 02 940 6200  แฟนเพจ แฟนเพจ
    CreativeCommons Valid CSS! Explanation of WCAG 2.1 Level Triple-AA Conformance SSL Labs ipv6